Отворено днес от 9:30 до 18:00

0391/66787

Исторически музей – Димитровград спечели проект за реализиране на изложба ”Мостове на дружбата“


Исторически музей – Димитровград спечели проект за реализиране на изложба ”Мостове на дружбата“ финансиран от Министерството на културата по процедура за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства на стойност 2604 лв.

Партньори: Община Димитровград и Държавен архив – Хасково.

Основна цел на проекта е да представи и популяризира една от интересните колекции на музея, свързана със създаването на Световната организация на побратимените градове и международните връзки на Димитровград.

Началото на тази колекция е поставено от един от първите му кметове, Петър Йорданов, който през 1957 участва в Учредителния конгрес на Световната федерация на побратимените градове в град Екс-ле-Бен, Франция. Той дарява на музея една голяма сбирка от документи, снимки, подаръци, символи и пр., свързани с дейността на организацията и побратимяванията на градовете. През годините колекцията се обогатява, но голяма част от нея не е показвана никога.

До 1989 г. Димитровград се побратимява с 8 градове, вкл. един отвъд „желязната завеса” - Гросето (Италия). Днес градът поддържа приятелски връзки с още 10 града от Европа , Балканите и един от Китай - Дзяо-Дзин.

В рамките на проекта ще бъде подготвена и представена изложба в навечерието на празника на Димитровград.

Съпътстващи прояви на проекта: издаване на двуезичен каталог и заснемане на 3 минутен  видеоразказ по темата.