Отворено днес от 9:00 до 17:30

0391/66787

Изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”


 · 

На 18 февруари 2023 г. се навършват 150 г. от обесването на Васил Левски. По този повод в Исторически музей-Димитровград гостува фото-документалната изложба на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”.

Изложбата представя живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта на Апостола, жертвал се в името на Отечеството и неговата свобода. Проследени са всички важни моменти от живота на Левски, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Включени са оригиналните снимки на В.Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на Вътрешната революционна организация, на ръководителите на българското националноосвободително движение - Раковски, Каравелов, Ботев. Представени са и репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Апостола.

Изложбата е подходяща за провеждане на уроци и беседи за живота и делото на Васил Левски. Тя ще бъде експонирана в Изложбената зала на музея от 06.02. до 09.03.2023 г.