Отворено днес от 9:00 до 17:30

0391/66787

14.02.2024 г.(сряда) от 17.30 часа - Изложба „Бургазлийката през 30-те и 40-те години на ХХ век”


 

Заповядайте на 14.02.2024 г.(сряда) от 17.30 часа на чаша вино и глътка романтика!

В изложбената зала на Исторически музей-Димитровград ще бъде представена изложбата Бургазлийката през 30-те и 40-те години на ХХ век”, разкриваща духа на стария Бургас. Спомени, снимки, картини, автентични документи, тоалети, модни аксесоари ни връщат в 30-те и 40-те години на миналия век, когато Бургас е отворен, космополитен, град с европейски дух. Още тогава бургаските жени са необикновени –различни и свободомислещи. Ще видим от една страна бургазлийка като девойка, булка, съпруга и домакиня, а от друга страна - известната, ярката личност, покорила широкия свят.

Разказваме за две прочути талантливи жени, родени в началото на ХХ век – Дора Попова – актриса и танцьорка, и художничката Александра Мечкуевска, наричана „българската Жорж Санд”.

Бургаските фотографи са запечатали много и различни образи – момичета в ученически униформи, девойки на плажа, на разходка в Морската градина и на Моста, семейства на кея и на улица „Богориди”, прочутата бургаска красавица Ваня Морска, булки в изискани рокли, с огромни букети от пъстри цветя.

Замислена като временна, изложбата остава в експозицията на Бургаския музей четири години и дава повод за множество културни събития, вдъхновяващи дарителството.