Отворено днес от 9:00 до 17:30

0391/66787

Откриване на изложба "Петър Панчев на 70"- скулптура - 20 юни 2024 г. от 18:00 часа


На 20 юни в зала 1 на ХГ „П.Чурчулиев“ ще представим изложба скулптура на големия наш художник Петър Панчев, по повод неговата 70-годишнина.

Петър Панчев е от поколението художници, смело навлезли в художествения живот на страната в началото на 80-те години, открояващи се с нови за времето си сюжети, опита за разкрепостяване и ново виждане за форма и съдържание.
В настоящата експозиция представяме творби от фонда на Софийска градска художествена галерия, ГХГ Пловдив и ХГ„П.Чурчулиев“ Димитровград, както и творби притежавани от негови колеги, приятели и частни колекционери.
Въпреки неголемия брой произведения, изложбата дава ясна представа за цялостното творчество на Петър Панчев, за неговия изключителен талант, направил го известен веднага след завършването на академията, не само на национално ниво но и извън страната, където е реализирал множество успешни изложби.

Роден в на 17.06.1954 г в гр. Първомай. Завършил скулптура в Художествената академия - София през 1982 г при проф. Илия Илиев. От 1984г. участва активно в художествения живот в Димитровград и в страната. Член на СБХ. Работи в камък, бронз и дърво. Има много участия в национални изложби на СБХ, в колективни изложби и симпозиуми в страната и в чужбина - Португалия, Чехословакия, Швейцария, Германия, Франция. Реализирал 15 самостоятелни изложби в Димитровград, София, Стара Загора, Айзенхютенщат и Фирнхайм, Германия, Тур ла Вил, Франция и др. Творчеството му се включва в най-активната вълна на търсения в българската скулптура и в общия й път към мисловно обновление.
Негови работи притежават: СГХГ – София, галериите в Димитровград, Пловдив, Варна, кметствата в Добрич, Бургас, Банкя, Сандански, както и частни лица в България, Холандия, Германия, Швейцария и Франция.
Той е удостоен два пъти с почетното звание деец на културата на община Димитровград – през 2005 и 2009 г.

 

Изложбата ще продължи от 20.06.2024 – 20.08.2024 г.
Заповядайте!