Отворено днес от 9:30 до 18:00

0391/66787

Творческа вечер със Захари Карабашлиев - 4.10.2024г. (петък) от 18:00 часа. в Дом-музей "Пеньо Пенев"!


В последния си роман „Рана“ Захари Карабашлиев разгръща някои от най-непознатите страници на българската история, за да ни увлече в зареден с напрежение, но и лиричен разказ за героизъм, нежност и надежда. Затрогваща и хуманна, книгата e отзвук от жестоките болки на една окрилена от идеализъм, но разкъсвана от безпощадни конфликти България, в която лични и национални рани са все още незараснали.
Романът излезе в края на миналата година и неизбежно спечели любовта на читателите. Бързо се превърна в бестселър, грабна приза на Столична библиотека за „Най-четена книга на 2023-а.“, както и наградата „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“. А съвсем наскоро, навръх празника на София, авторът стана носител и на тазгодишната Специална награда на журито на Столична община за изключителни постижения в областта на изкуството все за „Рана“.
Захари Карабашлиев пише проза, театрална драматургия и кино-сценарии. Автор е и на романите „Опашката“, “Хавра“, „18% Сиво“ (преиздаван многократно), „Жажда“ (повест), на пиесите „Талант“, „Неделя вечер“, „Опашката“, „Лисабон“, на сборници с разкази, есета.
Носител е на наградите „Роман на годината” на Фонд „13 Века България“ (2 пъти), „Христо Г. Данов“, „Портал Култура“, „Хеликон“, „Цветето на Хеликон“ (3 пъти), „Златен лъв“, „Писател на годината“, театралната награда „Аскеер“ и др.
Неговата белетристика е превеждана и публикувана в Съединените щати, Франция, Германия, Полша, Турция, Словакия, Хърватия, Сърбия, Македония, включена в престижната американска антология „Най-добрата европейска проза 2018“.
Пиесите му са поставяни на сцени в България и чужбина, сценарист е на пълнометражни и късометражни филми. Бил е хоноруван преподавател по творческо писане в СУ „Св. Климент Охридски“,а за кратко и писател-драматург на Народен театър „Иван Вазов“.
През 2017 г. във Варна основава Международния литературен фестивал „Варна Лит“, на който е и творчески директор. Акцентът на фестивала е литературното възпитание на деца и младежи, организира срещи на писатели и творци от цял свят, както и семинари и работилници с ученици от над 80 държавни, общински и частни училища от града и окръга.
От 2014 г. Захари Карабашлиев е главен редактор на голямото българско издателство „Сиела“.