Отворено днес от 9:00 до 17:30

0391/66787

Исторически музей – Димитровград гостува в град Правец със своя изложба


По повод Празника на град Правец, на 16.09. 2020 г. в Историческия музей на града, ще бъде експонирана изложбата на нашия музей  „Каква невеста си била, ти мамо!”.

Тя проследява тенденциите в развитието на булчинската мода през ХХ век, представена чрез булчински облекла, сватбени аксесоари, църковна утвар и снимков материал, събирани от граждани на Димитровград и общината. Тъй като в средата на миналия век в града се заселват хора от над 900 населени места на България, на практика в изложбата са представени експонати от цялата страна.

Заглавието и е вдъхновено от стихотворението на Павел Матев „Писмо до мама”, по чиито текст Емил Димитров изпълнява неповторимата си песен.

Най-старата булчинска премяна е от началото на века – сватбена ладжа (вълнена връхна женска дреха) от 1915 г., съчетана с традиционното за българската народна култура червено було и венец, а най –новата, от 1999 г.

Експозицията е реализирана за първи път през 2014 г. в Димитровград. Представяна е още на Панаира на музейните изложби в град Русе, в ИМ - Исперих, РИМ- Бургас, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство, гр.Трявна.