Отворено днес от 9:00 до 17:30

0391/66787

Археологическа изложба “ОСЕМ ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ” - откриване 5 май, 17,30 часа


“ОСЕМ ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ” е името на най-новата изложба, която ще бъде открита 5 май / четвъртък/ от 17, 30 ч. в зала „Археология” на Исторически музей Димитровград. Тя има за цел да представи историята на района от неолита до идването на османските турци по нови археологически данни. В нея са включени над 400 предмета от различни епохи. Всяка една от тях е представена с находки от най-добре проучените обекти към този момент.
Изложбата тематично е разделена на четири големи модула – Праистория, Медна, Бронзова и Желязна епоха, Античност и Средновековие.
Специално място е отделено на един от най-интересните и добре проучени обекти на територията на общината в м. Жельова чешма с. Крепост. Там на практика животът е започнал от неолита, в края на ІV в. пр. Хр. е създадено обручище с почит на Тракийския конник, което по късно се трансформира в християнско култово средище.
В тази изложба за първи път в Димитровград ще бъдат представени новите археологически находки открити на „Светилище на нимфите” с. Каснаково. Наред сред популярните вече склуптури на жрица на богинята Изида и глава на сатир, може да се види и колективна монетна находка от почти 160 бронзови монети.
В “ОСЕМ ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ” пак за пръв път са включени и предмети открити при спасително археологически проучвания на АМ „Марица” край с. Великан. Сред по интересните от тях са биметална фибула, прешлени за вретено, средновековни на накити, печат, пръстен печат, копчета, колани токи, керамични съдове и др.
Автор на изложбата е Нели Кръстева, уредник - зав. отдел „Археология” в Исторически музей Димитровград. В нея са използвани снимки на Славян Костов, Николай Добрев, Ясен Кирилов и Христо Тотев.